10/
06/2015
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 3,00 na 5 możliwych
na podstawie 2 głosujących osób.
Loading...

Czas na Aperitivo!

Wystarczy, że zrobi się troszkę cieplej i wszyscy wychodzą na aperitivo. Na początku nie bardzo wiedziałam, jak to wygląda, po krótkim czasie stałam się niewątpliwie zwolenniczką tego rytuału. Posłuchajcie.

aperitivo2

Skąd pochodzi nazwa?

 

Aperitivo pochodzi od łacińskiego czasownika aperire, co oznacza „otworzyć”. Zazwyczaj obejmuje napój podawany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu lub by „otworzyć brzuch”.

Co to jest Aperitivo?

 

To rytuał, zwyczaj, sposób spędzania czasu wspólnie z innymi, to zabawne doświadczenie kulinarno-socjalne we Włoszech. To po prostu “nasze” wyjście na drinka, którego wypija się przed kolacją, w towarzystwie słonych przekąsek i, oczywiście, mnóstwa przyjaciół.

Obecnie zdarza się, że ludzie wybierają się na apertivo i nie kończą swojej wycieczki w innym lokalu na kolacji, tylko zostają przy apertivo i raczą się przekąskami. Przekąski są podawane albo do stolika albo w postaci bufetu. Zwyczajowo każdy bar podaje godziny, podczas których odbywa się aperitivo.

 

Tradycyjnie przekąski powinny być małe, typu oliwki, chipsy, orzeszki, niemniej jednak, dzisiaj wiele miejsc oferuje szeroki wybór przekąsek, sałatek, wędlin, serów, pieczywa, zup i makaronów. Cena za drinka waha się pomiędzy 7 a 10 euro i w cenę wliczone jest wspomniane jedzenie. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie miejsca oferują żywność wysokiej jakości.

 

Doświadczeni, lokalni Włosi wiedzą gdzie jest najlepsze aperitivo. Czyli w którym barze, podają najsmaczniejsze przekąski i gdzie cena drinka jest atrakcyjna. Zawsze warto ich pytać o radę.

 

Co pijemy?

Klasyczne aperitivo zawiera gorzki koktajl zarówno alkoholowy jak i bezalkoholowy. Może to być spritz (aperol lub campari i prosecco), americano (campari, słodki wermut i soda) lub negroni, które jest specjalnością florencką (gin, słodki czerowny wermut, campari).

Wszystkie świetnie smakują szczególnie, gdy wieczór jest ciepły.

Jeśli kochasz bąbelki, możesz wybrać prosecco np. z regionu Veneto, lub z aperitivowielu północnych win wykonanych tradycyjną metodą lub metodą produkcji szampana musującego. Oczywiście, będąc w Toskanii warto wybrać owocowe wina Sangiovese lub czerwone Montecucco.

 

Jak łączyć jedzenie z winem?

Jeśli jesteś miłośnikiem wina, aperitivo to bardzo dobry moment na eksperymentowanie i łączenie jedzenia z winem. Wino i jedzenie doskonale się uzupełniają i świetnie ze sobą współgrają. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach. Wino musujące najlepiej smakuje ze słonymi przekąskami np. chipsy ziemniaczane lub z ostrymi potrawami, jajami, karczochami i szparagami. Wędliny i świeże sery idealnie uzupełniają się z czerwonym toskańskim winem. Jeśli lubisz ryby, takie jak łosoś, spróbuj go z lekkim, czerwonym winem np. Pinot Noir. Można również eksperymentowć bardziej i poszaleć……, łącząc czerwone wino z rybami!

W ekskluzywnej restauracji byłoby to trochę nie na miejscu.

 

Apertivo, w domu?

Tak, tak, to również możliwe. Włosi zapraszają się do domu na aperitivo. Wtedy zazwyczaj każdy przynosi coś ze sobą np. prosecco lub przekąski. Potrafią raczyć się kilkoma drinkami, dużo rozmawiać i śmiać się, po czym jeśli zaproszenie nie obejmowało kolacji, wyjść po około dwóch godzinach w ogólnie wesołej atmosferze. Nigdy nie widziałam by ktoś nadużył alkoholu. Zawsze kończy się wesoło i kulturalnie 🙂

 

Zachęcam szczerze do wybrania się na aperitivo. To bardzo relaksujące i smaczne doświadczenie.

Dla serwisu wakacjewtoskanii.pl artykuł napisała Z.Bobryk (iamzula@gmail.com)

The following two tabs change content below.
zuza

zuza

Zuza.... Z wykształcenia marketingowiec, prywatnie szczęśliwa mama trójki dzieci. Uwielbia robić zdjęcia, gubić się w nowych miejscach, poznawać nowych ludzi i dobrą kawę.
zuza

Ostatnie wpisy zuza (zobacz wszystkie)

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.