13/
03/2015
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 4,50 na 5 możliwych
na podstawie 2 głosujących osób.
Loading...

Italia bez glutenu

Gdzie na śniadanie i obiad? Gdzie zjeść w podróży?

Jako mama dziecka z nietolerancją glutenu często słyszę, że życie w kraju pizzy i makaronu musi być przeraźliwie trudne. Rzeczywiście patrząc z przysłowiowego boku, może to tak wyglądać, ale w rzeczywistości nie jest. Oczywiście zajęło mi trochę czasu aby we wszystkim dobrze się zorientować. Teraz mogę służyć wam radą.

Śniadanie lub przerwa na kawę we włoskim barze…., a co dla dziecka?

Po intensywnych godzinach zwiedzania, gdy starsze towarzystwo ma ochotę na przerwę we włoskim barze na małą włoską kawę wraz z kawałkiem ciasta lub briochem, co zrobić z małym podróżnikiem, który nie może zjeść wyrobów zawierających gluten? W takich sytuacjach zamawiamy albo sok ze świeżych pomarańczy (spremuta di arancia), lody (bez glutenu) lub muffin/ciastka bez glutenu (często znajdujące się przy kasie baru), a niektóre ciastkarnie (pasticceria) pieką własne ciastka bez glutenu. Nawet jeśli na pierwszy rzut oka, nic specjalnego nie widzicie, nie trzeba od razu się poddawać, najlepiej zapytać.

Pora na obiad w restauracji lub pizzerii.
Hmmm, co teraz zjemy?

Po pierwsze warto pamiętać, że kuchnia włoska pełna jest innych potraw, które, nie wiedzieć czemu, są mniej popularne od pasty, czy pizzy.

Naszym największym odkryciem jest polenta, która jest oparta na mące lub kaszce kukurydzianej. Najbardziej jednak popularna w regionie Lombardii, aczkolwiek dostępna w innych regionach Włoch. Może być podawana z różnymi dodatkami: z mięsem i sosem, grzybami, z serem (np. gorgonzola, branzi) lub na słodko. Coraz częściej widuję zrobione również z polenty “frytki” lub “tosty”. Więcej o polencie będzie później, innym razem.

Doskonałą opcją jest również risotto, potrawa przyrządzona z ryżu podsmażonego na tłuszczu (masło, czasem oliwa) razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina (wytrawne). W przypadku bardzo małych dzieci warto poprosić o niedodawanie wina. Risotto można podawać na wiele sposobów, z drobiem, rybami, owocami morza, z warzywami i grzybami. Najbardziej popularne jest jednak risotto bez dodatków, czyli risotto po mediolańsku (alla milanese).

Podróżując z dzieckiem lub osobą z nietolerancją glutenu, warto odwiedzać miejsca gdzie przygotowuje się ryby np. z grilla lub wszelkiego rodzaju mięsa (np. bistecca alla fiorentina). Na szczęście w przypadku mojego dziecka, te opcje są dużo większą atrakcją niż pizza.

PIZZA SENZA GLUTINE 

Tym, którym trudno się oprzeć włoskiej pizzy, radzę szukać miejsc, gdzie wyrabia się pizzę bez glutenu (pizza senza glutine). Tutaj należy być ostrożnym, gdyż pytając o pizzę senza glutine, często można otrzymać odpowiedź, że dostępna jest pizza di kamut, a kamut jest rodzajem pszenicy zawierającym gluten. Lecz dla tych z was, którzy znają temat nietolerancji glutenu, to jest pewnie oczywiste. Nie wszystkie pizzerie mają taką pizzę w swojej ofercie, jednakże z roku na rok, staje się ona coraz bardziej popularna.

W niektórych pizzeriach może być dostępna farinata (focaccia di ceci – focaccia z ciecierzycy), która oparta jest na mące z ciecierzycy i smakuje wyśmienicie. Pomimo, iż farinata oryginalnie pochodzi z Genui (Liguria), dostępna jest również w innych regionach Włoch.

W sytuacjach kiedy pizzeria nie dysponuje pizzą bez glutenu ani farinatą, a cała wasza grupa chce tego dnia raczyć się smakiem włoskiej pizzy, by wasze dziecko nie czuło się poszkodowane, zawsze można uratować się prosząc o frytki (patatine fritte), a na coś zdrowszego wybrać się póżniej.

PASTA SENZA GLUTINE 

W wielu restauracjach dostępne są potrawy oparte na makaronach bez glutenu (pasta senza glutine). Z mojego doświadczenia powiem, że wybór bezglutenowych makaronów w restauracjach nie jest bogaty, z reguły są to po prostu rurki (penne), czasem spaghetti, z sosem pomidorowym (pasta rossa) lub tylko z oliwą i parmezanem (pasta bianca) – oba nie wiedzieć dlaczego, największe przysmaki włoskich dzieci. Warto jednak dopytać o inne wariacje, ponieważ jeśli restauracja dysponuje makaronem bez glutenu, sos można już dobrać sobie według własnego upodobania.

Jesteśmy w podróży, gdzie się zatrzymać?

Gdy podróżujecie długo włoskimi autostradami, po jakimś czasie żołądek mówi, że trzeba zatrzymać się gdzieś na obiad. Większość ludzi wybiera restauracje przy autostradach (np. Autogrill, Chef express), gdzie oprócz zjedzenia obiadu, można również napić się kawy, przewinąć dziecko, skorzystać z toalety, czy zatankować auto. W takich miejscach wybór potraw nie jest szeroki, warto pamiętać, że posiłki są przygotowywane wcześniej. Na szczęście czasem dostępne są potrawy bez glutenu, o które trzeba zawsze dopytać.

My w okresie wiosennym i letnim, wzięliśmy się na tak zwany sposób i przygotowujemy własny posiłek przed wyjazdem, zabieramy wszelkie piknikowe akcesoria i zatrzymujemy się na parkingu “leśnym“, gdzie czeka na nas stolik, przestrzeń, natura i plac zabaw gdzie dzieci mogą się wybiegać. Takie parkingi zawsze wyposażone są w toaletę. Nasze ulubione miejsce znajduje się na trasie z La Spezia, do Pisa, na wysokości miejscowości Carrara. Oczywiście taka opcja wymaga wcześniejszego przygotowania, na co nie każdy ma czas i energię.

Moje powyższe rady są bardzo subiektywne.

Może ktoś może dodać coś od siebie?

Gdzie na zakupy po bezglutenowe produkty? O tym już w następnym artykule.

The following two tabs change content below.
zuza

zuza

Zuza.... Z wykształcenia marketingowiec, prywatnie szczęśliwa mama trójki dzieci. Uwielbia robić zdjęcia, gubić się w nowych miejscach, poznawać nowych ludzi i dobrą kawę.
zuza

Ostatnie wpisy zuza (zobacz wszystkie)

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.