15/
03/2014
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 5,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Bistecca alla fiorentina czyli fiorentina

Najppierw potrzebna jest porcja najlepszego wołowego mięsa przedzielonego kością w kształcie litery T. Stek powinien mieć 4-5 cm grubości. Waga dla 2 osób waha się od 900 do 1250 gramów.

Mięso nacieramy pokruszonym pieprzem i ziołami: tymiankiem i rozmarynem oraz na koniec oliwą. Zostawiamy na około godzinę. Fiorentinę piecze się na grillu, nad żarem przez kilka minut (2-5 minut z każdej strony) aż stek pokryje rumiana skorupka. Następnie należy mięso odwrócić i posolić upieczoną część. Mięso powinno być miękkie i soczyste w środku.

Co podać do fiorentiny?

Dobrze pasują pieczone ziemniaki i świeża sałata.

Jakie wino?

Oczywiście czerwone, najlepiej z win produkowanych w Toskanii np. Chianti Classico.

Oczywiście można spróbować zrobić ją samemu, ale wpierw zachęcam do spróbowania fiorentiny przygotowanej przez prawdziwego włoskiego kucharza, najlepiej we Florencji po długim dniu pełnym zwiedzania.
Smacznego!

The following two tabs change content below.

ewa

Wakacje w Toskanii.pl założyłam po to by połączyć moją miłość do Toskanii z pasją do promowania włoskiej kultury.

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.