19/
04/2012
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 5,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Caffe’, Caffe’ Macchiato i cappuccino

Kawa na siedząco czy na stojąco?

W większości, Włosi wypijają pierwsze poranne espresso w barach, zazwyczaj na stojąco. Spędzając urlop w Toskanii warto pójść za ich przykładem i opróżnić swoją filiżankę stojąc przy barze. W ten sposób zaoszczędzicie płacenia za przyjemność siedzenia przy stoliku. Zdarza się jednak, że mieszkańcy Italii sami przygotowują poranne espresso, wykorzystując do tego specjalne zaparzacze, zwane mokami. Każdy Włoch ma swój sposób na zaparzanie kawy i jest to częsty temat ożywionych kłótni. Nie warto więc pytać o najlepszy sposób na przygotowanie espresso, jeśli chcemy spędzić przyjemny poranek we włoskim domu.

kawa5Z mlekiem czy bez mleka?

Włochy to najlepsze miejsce, żeby spróbować różnych rodzajów kawy. Oczywiście najpopularniejszy wybór to espresso. Jeśli potrzebujemy więcej kofeiny, zawsze można zamówić doppio, czyli podwójne espresso. Bardziej łagodna opcja to caffe’ macchiato, czyli filiżanka espresso z „plamką” mleka. Ten rodzaj kawy zawdzięcza swoją nazwę owej plamce – po włosku macchiato. Miłośnikom kawy z mlekiem posmakuje caffe’ latte. Tu należy jednak uważać. Zamawiając samo “latte” a nie “caffe’ latte”, możemy się nieco rozczarować, gdyż otrzymany samo mleko – pewnie barman zapyta nas jeszcze czy ciepłe czy zimne. Najpopularniejsze jest oczywiście cappuccino tu często nazywane krótko – cappucci, które podawane jest z rozpływającą się w ustach pianką.

Nie tylko espresso i cappuccino

Podróżując po Włoszech, warto wypróbować także inne rodzaje kaw, które u nas są mniej znane. I tak na podniesienie ciśnienia można wypić caffe’ corretto, czyli kawa „ z wkładką” – koniakiem, grappą lub innym alkoholem. Na rozbudzenie nadaje się caffe’ stretto, czyli espresso, które zaparza się wykorzystując mniejszą ilość wody. Filiżanka tego naparu to prawdziwy zastrzyk energii. Jeśli kawę pijecie dla smaku, nie dla kofeiny, można zamówić caffe’ Hag. Za tą nazwą kryje się kawa bezkofeinowa. Na upały najlepsza jest mrożona kawa – caffe’ freddo

Kultura nakazuje pić cappucci przed południem.

Kawą cieszyć można się przez cały dzień. Jeśli jednak nie chcemy stracić szacunku naszych włoskich przyjaciół, należy wpoić sobie jedną ważną zasadę. Po obiedzie nie wypada zamawiać cappuccino czy caffe’ latte. Włosi uważają, że mleko źle wpływa na trawienie. Dlatego żaden szanujący się mieszkaniec Italii nie zamówi kawy „doprawionej” mlekiem po godzinie 11.

Wypoczywając we Włoszech, nigdy nie odrzucajmy zaproszenia na dobrą kawę. Warto wypić ją w jednej z kultowych kawiarni. We Florencji koniecznie trzeba odwiedzić Giubbe Rose – urocze miejsce z bogatą historią. Oczywiście, nie należy przekreślać małych, mniej znanych i niekomercyjnych miejsc, gdzie można z przyjemnością wypić filiżankę espresso, wpatrując się w zapierający dech w piersiach krajobraz.

Nawet podróżując przez Włochy, autostradą, można bez najmniejszego ryzyka zatrzymać się by wejść do przydrożnego baru – bardzo popularna sieć to AutoGrill. W każdym takim miejscu dostaniemy świetne espresso za mniej niż 1Euro podane z dbałością o smak i tradycję. W maleńkiej gorącej filiżance.

The following two tabs change content below.

Tomek (obsługa)

Ostatnie wpisy Tomek (obsługa) (zobacz wszystkie)

  • Joanna
    5 lat temu

    to bardzo ciekawe, dzięki

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.