Cantucci ciasteczka
16/
05/2014
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 4,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Cantucci – co to?

By Wakacje w Toskanii

Są dość twarde, trochę przypominają strukturą nasze sucharki, lecz smakują inaczej. Są raczej kruche i bardzo chrupiące. Mogą mieć pomarańczowy lub cytrynowy aromat. Zawierają dużo grubo siekanych migdałów.

By były bardziej kruche i lepiej się przechowywały cantucci piecze się dwukrotnie. Można je przechowywać długo gdy są zamknięte w puszce lub słoiku, są więc idealną pamiątką z podróży do Toskanii.

Z czym je jeść?

Najlepiej smakują z kawą lub winem. Najczęściej zanurza się je właśnie w kawie lub w winie.
U naszych włoskich przyjaciół ostatnio zjedliśmy cantuccini jako deser do słodkiego wina Pantelleria passito liquoroso Pellegrino 2012. Smakowało bardzo dobrze.

The following two tabs change content below.

Tomek (obsługa)

Ostatnie wpisy Tomek (obsługa) (zobacz wszystkie)

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.