12/
10/2011
(Bądź pierwszy. Zagłosuj!)
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
Loading...

Kuchnia Toskanii

Jak smakuje kuchania toskanii?

Takie lasagne i sos ragu jakie powstawały w jej kuchni nie są serwowane nawet w najlepszej toskańskiej restauracji, w której byłam w… Rzymie. Sielski, spokojny i bardzo ciepły przez większą część roku klimat wpłynął w dużym stopniu na kuchnię Toskanii.

Na początek chleb

Chleb jest najważniejszym produktem spożywczym tego regionu. Chleb jest produkowany bez soli tak jak przystało na wspomnienie ogromnego kryzysu w trakcie wojny gdzie sól została nazwana białym złotem ze względu na jej ciągły brak i spekulacje jej cenami. Chleb spożywany jest od rana do każdego dania przez cały dzień. Zazwyczaj osobom, które pierwszy raz próbują tego chleba wydaje się po prostu wstrętny. A tak naprawdę jego brak smaku pozwala mocniej poczuć smak towarzyszących mu produktów. I tak np. szynka Crudo Toskano nigdzie tak nie smakuje i pod żadną postacią, jak z tym „niedobrym” chlebem w Toskanii.

Najbardziej znaną nam obcokrajowcom formą w jakiej występuje chleb jest bruschetta, zapieczony, albo i nie chleb a na nim pomidory posiekane z bazylią, czosnkiem, oliwą. Palce lizać. Chleb jest również wdrabiany do zupy rybnej charakterystycznej dla Toskanii – caccicco. Poobiednie przekąski też zawierają w sobie chleb np.: pyszny ser pecorino z figami, orzechami, winogronami.Typów pieczywa w kuchni Toskanii jest całe mnóstwo – w niczym nie przypominają naszego pieczywa, możemy spróbować – ciaccia – pieczona z mąki kukurydzianej, ulubiony przysmak babć dawany ich wnuczętom. Zazwyczaj jest z kryształkami soli na wierzchu. Bardzo typowa dla tego regionu jest schiaccia albo jak mówią inni schiacciatina – pieczywo z dodatkiem ziemniaków i pomidorów.

Toskańskie składniki

oliwa pomidoryPodstawowe produkty charakterystyczne dla kuchni Toskanii to dla mnie: oliwa, zioła, warzywa, pinzimonio, peccorino, porcino, panforte, ragu, prosciutto crudo Toscano, cantucci i oczywiście wino.Oliwa – podstawowa „przyprawa” kuchni Toskanii. Jest jej w Toskanii 4 rodzaje. Dodawana jest niemalże do wszystkiego. Toskania zajmuje 4 miejsce w wielkości produkcji oliwy we Włoszech, natomiast jeśli chodzi o jakość to oczywiście pierwsze .Starsi Toskańczycy do dzisiaj oprócz lampki wina do obiadu i kolacji wypijają co dziennie na czczo 2-3 ml oliwy z oliwek. Mówi się, że ma ona niesamowite właściwości lecznicze jeśli chodzi o serce, nawilżanie skóry itd.Zioła – przede wszystkim używane są świeże. W wielu proponowanych przez wakacje w Toskanii.pl miejscach zobaczycie żywopłot zrobiony z rozmarynu, kępka szałwii, czy bazylii rosnąca sobie ot tak pod płotem ogrodu. Estragon, mięta, tymianek – wszystkie zioła są w zasięgu pola działania każdej kucharki – i są one świeże.

Owoce i warzywa

Warzywa i owoce – pełne słońca, smaku. Najbardziej cenione w kuchni Toskanii to: pomidory, szparagi, karczochy, seler naciowy, koper włoski (finocchio), czosnek, cebula, fasola (wiele odmian), papryka, marchewka, bakłażany, cukinie, kwiaty cukinii. Pinimonio – to bardzo charakterystyczna dla kuchni Toskanii surówka, powstająca z pomidorów, karczochów, selera naciowego, szparagów, marchewki, papryki, kopru włoskiego. Sałatka to jest modyfikowana w różny sposób w zależności od regionu Toskanii.Peccorino – obłędny ser owczy. Różna długość dojrzewania powoduje, że mamy jesgo 3 lub 4 rodzaje. Ser ten jest najpyszniejszy z gruszką, konfiturą z jeżyn lub fig, winogronami. Mój najbardziej ulubiony to Pecorino di Pienza, semistagionato – czyli taki dojrzały tylko trochę. Z gruszkami nie ma pyszniejszej kolacji.Porcini – Grzyby prawdziwki, których zapach w kuchni Toskanii zaczyna się roznosić wczesną jesienią. To jest ich czas. Mięsa, sosy do pasty z dodanymi funghi porcini są bezkonkurencyjne jesienią i zimą w Toskanii.

Szynka i wino

Wino w toskanii

Kieliszek toskańskiego wina

Prosciutto crudo Toscano – znana wszystki słona szynka włoska, albo prosciutto. Tak na prawdę typów prosciutto crudo jest bardzo dużo. Technika robienia tej szynki jest wszędzie ta sama, natomiast zioła, ilość soli, czas leżakowania są różne. Crudo Toskano ma dla mnie najbardziej wyrazisty smak, jest dobrze wysuszona i smakuje najlepiej. I wino, wino, wino obecne przy każdym posiłku. Toskania ma najlepsze wina czerwone – tak mówią winiarze i koneserzy tego trunku.

Na słodko

panfortePanforte – słodki przysmak charakterytyczny dla Sieny i okolic. Jest to ciasto korzenne z migdałów, orzechów laskowych, skórki pomarańczy, miodu, cukru i mąki. Oczywiscie pyszne. Naturalną konkurencją dla Panforte są ciasteczka Cantucci – ile bym ich nie jadła nigdy mi się nie przejadają. Wyrabiane są z mąki, jaj, cukru, migdałów i aroamatu cytrynowego. Ciasteczka Cantucci są pieczone 2 razy i najlepiej smakują maczane w słodkim winie np.: Vinsanto.Ragu’ – sos mięsny do pasty, niektórzy obrażają ten pyszny sos nazywając go sosem bolognese. Ale gdzie jest kuchnia Bolognii a gdzie kuchnia Florencjii. Sos przygotowywuje się parę godzin z wołowiny, gotując wszystkie składniki na malutkim ogniu 3-4 godziny. Tajemnica obłędnego smaku Ragu’ polega na dodaniu startego selera naciowego i marchewki do całości.

O kuchni Toskanii można by pisać i pisać. Trudno jest jednak słowami opisać tą mieszaninę smaków, które powodują, że do Toskanii mogę wracać zawsze o każdej porze roku.

kuchnia toskanii,kultura toskanii

The following two tabs change content below.

Tomek (obsługa)

Ostatnie wpisy Tomek (obsługa) (zobacz wszystkie)

  • Wiesia
    5 lat temu

    Podoba mi sie to co przeczytalam

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.