Wino i sery w Toskanii. Wzgórza Toskanii.
14/
03/2013
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 5,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Kulinarna podróż do Toskanii

Toskania. Kraina niezwykłych krajobrazów, kamiennych miast o stromych uliczkach, wina, oliwy i palącego słońca. Zachwyca nas toskańska sztuka i architektura. Ale jej niezwykłość podkreślają też mieszkańcy, ich obyczaje i przywiązanie do natury. Główną rolę grają tu ekologia i wiejski styl życia. A jej wizytówką na całym świecie jest wyjątkowo smaczna kuchnia.

Skromna, prosta, tradycyjna, naturalna i wyrafinowana – tak można ją w skrócie opisać. Zdecydowanie wpłyną na nią sielski i spokojny klimat prowincji. Aby poczuć tą niezwykłą aurę nie wystarczy jednak wpaść na kieliszek wina przy basenie. Na szczęście jest wiele możliwości by poznać Toskanię „od kuchni” i z pewnością każdy znajdzie dla siebie najbardziej „smakowity” sposób.

Gdzie na degustacje?

Na włoskich stołach królują pieczywo, ser, oliwa, oliwki, warzywa, owoce i wołowina. Wiele przysmaków doczekało się swojego święta, na które co roku zjeżdżają smakosze z najdalszych zakątków świata.

Szczególnie dużo imprez odbywa się we wrześniu, kiedy dojrzewają słodkie winogrona, figi, najlepsze są pomidory i bakłażany czy brokuły. Wtedy niemal w każdej toskańskiej miejscowości odbywają się kulinarne festyny i degustacje.

ser-w-toskaniiW Monti swój festiwal ma bruschetta. Podawana jest wtedy ze wszystkimi możliwymi dodatkami jak oliwki, kapary czy mozarella. Dobrze też pasuje do niej dojrzewający ser o tysiącu smaków, czyli pecorino. Najlepiej przekonasz się o tym odwiedzając Pienzę, podczas jego święta, czyli Fiera del Cacio. Wrzesień w Toskanii to także sezon grzybów. Warto wtedy wpaść na festiwal prawdziwków do Pievescola albo na święto trufli do San Miniato lub San Giovani d’Asso. A kiedy kończy się okres zbierania oliwek w Arezzo i Montemurlo organizowane są festyny, na których główną rolę gra włoska oliwa.

Do wszystkiego wybornie pasować będzie miejscowe wino. Jeśli jesteś miłośnikiem tego trunku koniecznie jedź do Greve na Rassegna del Chianti Classico. To festiwal, podczas którego można degustować wino, przechadzając się z kieliszkiem pomiędzy winiarzami ustawionymi na rynku. Podobnie, choć z nieco mniejszym rozmachem, jest także w Montecarlo.

Jeśli chcesz poznać wino od zaplecza, weź udział w konkursie deptania winogron w Poggibonsi. Warto też odwiedzić Toskanię na wiosnę, kiedy to w ostatnią niedzielę maja podczas Cantine Aperte winiarnie otwierają swoje podwoje i piwnice dla wszystkich chętnych. Oferują wtedy darmową degustację win oraz lokalnych przysmaków. W tym miesiącu nie zapomnij także wpaść do Florencji, by zafundować sobie zasłużony deser podczas dorocznego festiwalu lodów.

A może warsztaty kulinarne?

Jeśli chcesz poznać tajniki tej wyjątkowej kuchni, skorzystaj z oferty wielu gospodarstw agroturystycznych i zapisz się na warsztaty kulinarne. Są opcje jednodniowe i całe turnusy, podczas których możesz gotować gnocchi, zagniatać ravioli, smażyć świeże kwiaty cukinii, robić gulasz z dzika i gotować zupę z fasoli. Dostaniesz fartuszek i pod okiem miejscowych mistrzów rondla lub gospodyń domowych zdobędziesz bezcenne umiejętności przygotowywania prostego i smacznego włoskiego obiadu z 5 dań.

Koniecznie odwiedź targ

kolacja-w-toskaniiCo ciekawe, znakomita większość toskańskich potraw robiona jest z produktów dostępnych w przydomowym ogrodzie lub najdalej na lokalnym targowisku. Nie przegap zatem okazji, aby wczesnym rankiem wybrać się na pobliski targ. To właśnie tam możesz zobaczyć prawdziwe życie mieszkańców, ich temperament i żywiołowość. Na rozstawionych straganach znajdziesz produkty wytwarzane i zbierane wyłącznie w okolicy, które choć festiwalu się nie doczekały, mają honorowe miejsce na toskańskich talerzach.

Ucztuj i dobrze się baw

Pamiętaj, że Włosi nie jedzą, lecz ucztują. Tego również warto się od nich uczyć. Celebrują posiłek, czyniąc go wydarzeniem rodzinno-towarzyskim. Takie spotkanie przy stole, to najlepsze dopełnienie kulinarnej toskańskiej podróży.

The following two tabs change content below.

Tomek (obsługa)

Ostatnie wpisy Tomek (obsługa) (zobacz wszystkie)

  • ARS
    4 lata temu

    Czy mogłabym prosić o informację na temat festynów, degustacji, dni targowych w Toskanii (najchętniej w okolicy Sieny…

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.