02/
09/2013
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 5,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Kulinarne imprezy jesieni

Wiele toskańskich przysmaków doczekało się swojego święta. Szczególnie dużo imprez kulinarnych odbywa się jesienią. Każdy rejon ma swoje specjalne przepisy: od ryb do dziczyzny, od grzybów do zielonych szparagów, od karczochów do kasztanów. A do tego zawsze świeże dodatki. Na włoskich stołach królują pieczywo, ser, oliwa, oliwki, warzywa, owoce i wołowina.

Żeby spróbować tych specjałów w najlepszym wydaniu trzeba zaopatrzyć się w mapę i listę jesiennych wydarzeń kulinarnych. Większość imprez odbywa się w weekendy, nawet jeśli data podana jest od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca.

Poniżej wybrane imprezy z kulinarnego kalendarza

WRZESIEŃ

The Green Harmony, Peccioli

6 – 8 września 2013
Festiwal, który łączy w sobie muzykę, rozrywkę, sztukę i degustację potraw przygotowanych z produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Wydarzenia odbywają się w weekendy, w pięknym ogrodzie willi Minnows Venerosi.

Festiwal Wina Chianti , Greve in Chianti

6 – 9 września 2013
Duże święto producentów i miłośników win. Odbywa się każdego roku, zawsze w drugi tydzień września. Oprócz degustacji win, można też spróbować lokalnych wyrobów kulinarnych, posłuchać muzyki i kupić tradycyjne rękodzieła.

Festiwal Ranzagnolo, Grosseto

6 – 8 września 2013
Pierwsza edycja kulinarnego festiwalu, którego bohaterem będą najlepsze włoskie makarony.

 

fiori di zucca - kwiaty cukiniiFestiwal Pomi, Codiponte

6 – 8 września 2013
Impreza poświęcona jest jabłkom, które uprawia się na pobliskiej plantacji. Oprócz wyrobów z jabłkami będzie można spróbować mięsa z grilla, pieczywa i wyrobów z mąki kasztanowej

Festiwal Miodu (Settimana del Miele), Montalcino

6 – 8 września 2013

Festiwal prawdziwków (Sagra del Fungo), Pievescola

6 – 8 i 12 -15 września

Festiwal Ranochiocciola, Montespertoli

6 – 8 i 12 -15 września
Przez dwa kolejne weekendy września w niewielkim miasteczku każdy będzie mógł spróbować toskańskich specjałów z… żab i ślimaków.

Festiwal Fig (Sagra del Fico), Carmignano

7 – 15 września 2013
Impreza z figami na czele. Oprócz przeróżnych mięs z figą, figowych tart i przecierów, odwiedzający powinni spróbować także lokalnego wina Santo Ruspo.

 

pizza-i-winoFestiwal Focaccetta, Batesville

30 sierpnia – 15 września 2013
Jedna z bardziej cenionych imprez kulinarnych. Focaccetta to starożytny chleb mączno-kukurydziany, pieczony na ogniu z dębowego drewna. To płaski krążek o średnicy 15 cm. Można podawać go z serem, kiełbasą, boczkiem lub na słodko z dżemem lub nutellą.

Festiwal Polenty, borowików i dziczyzny, Carmignano

7 – 15 września 2013
W menu festiwalu przysmaki domowej kuchni. Jak sama nazwa wskazuje, dania będą dotyczyły polenty, grzybów i mięsa z dzika.

Festiwal Polenty, Monterchi

20 – 22 września 2013
Wśród specjałów oferowanych na straganach będzie można spróbować wszystkich możliwych sposobów na przygotowanie polenty.

Festiwal Trufli (Truffle Festival), Fiesole

5 – 29 września 2013
W menu festiwalu będą dania z truflami, muzyka na żywo i lokalne wino.

festiwal-w-toskanii

Festiwal Wina (Vino al Vino Chianti), Panzano in Chianti

13 – 15 września 2013
Każdego roku, trzeci weekend września, to wielkie święto wina na głównym placu Panzano. Festiwal jest nieco mniejszy niż ten w Greve, który odbywa się tydzień wcześniej. Niemniej smaczne jest jednak wino i wszelkie serwowane tam lokalne smakołyki.

Festiwal Valdarbia, Buonconvento

21 – 29 września 2013
To już nie tylko festiwal ale prawdziwa włoska uczta która. Odbywać się w będzie w towarzystwie występów i muzyki na żywo.

Festiwal Wina, Castelnuovo Berardenga

27 – 29 września 2013
Święto wina, kulturalne zabawy i muzyka na żywo.

Festiwal winogron i wina (Festa dell’Uva), Impruneta

7 września – 13 października
Festiwal rozpoczyna się 7 września wielką imprezą inauguracyjną. Kolejne mniejsze imprezy towarzyszące odbywać się będą w każdy weekend, aż do połowy października.

PAŹDZIERNIK

Wino w toskanii

Kieliszek toskańskiego wina

Lokalne targowisko (Mercato Aprilante), Panzano in Chianti

6 października 2013
Targ odbywa się w każdą pierwszą niedzielę miesiąca na rynku. Miejscowi rzemieślnicy wystawiają swoje wyroby, podczas gdy lokalni producenci oferują miód, sery, salami, wina. Ponadto jest tam targ z antykami.

Festiwal borowików, Civitella Paganico

5 – 10 października 2013
Odwiedzający będą mieli okazję spróbować wielu specjałów z borowikami w roli głównej w połączeniu z najlepszymi lokalnymi winami. Pojawią się również inne atrakcje, takie jak wystawy, targi i muzyka na żywo.

Festiwal Trufli, Corazzano

4 – 6 października 201310

Festiwal grzybów i kasztanów (Sagra del Fungo e della Castagna), Vivo d’Orcia

11-13 i 18-20 października 2013
W niewielkiej wiosce w pobliżu Castiglione d’Orcia przez dwa kolejne weekendy października odbywać się będzie niezwykle barwne święto kulinarne. Główną atrakcją jest gama lokalnych potraw z borowików i kasztanów.

Targi św. Łukasza (La Fiera di San Luca), Impruneta

17 – 19 października 2013
To jedna z najstarszych imprez kulinarnych w Europie. Odbywa się zawsze między 17 a 19 października, bez względu na dzień tygodnia, bowiem święto św. Łukasza wypada 18 dnia miesiąca. Wtorek jest poświęcony tematom rolnictwa. Prezentowane są m.in. zwierzęta hodowlane i maszyny rolnicze. W środę można obejrzeć wyścigi osłów i wziąć udział w różnorodnych grach i zabawach. Środa to dzień wyścigów konnych i pokaz sztucznych ogni. Przez trzy dni imprezie towarzyszyć będzie degustacja lokalnych specjałów kuchni Włoskiej.

Festiwal Trufli, Balconevisi

18 – 20 października 2013

LISTOPAD

Lokalne targowisko (Mercato Aprilante), Panzano in Chianti

3 listopad 2013
Targ odbywa się w każdą pierwszą niedzielę miesiąca na rynku. Miejscowi rzemieślnicy wystawiają swoje wyroby, podczas gdy lokalni producenci oferują miód, sery, salami, wina. Ponadto jest tam targ z antykami.

Festiwal Kasztanów, Montemurlo

3 – 11 listopada, 2013
Na szczycie wzgórza z widokiem na miasto Montemurlo leży Borgo della Rocca, starożytny zamek warowny. Festiwal odbywa się w pięknej scenerii na rynku.

Festiwal Białej Trufli, San Giovanni d’Asso

15 – 17 i 22 – 24 listopada
Inny kulinarny jarmark do San Giovanni d’Asso. To barwna impreza odbywająca się na terenach wokół zamku, gdzie znajduje się Museo del Tartuffo (Muzeum Trufli).

Festiwal Białej Trufli (La Sagra del Tartufo Bianco), San Miniato

15-17, 22-24 listopada, 29 listopada – 1 grudnia 2013 (data obliczona wg zasady – 3 ostatnie weekendy listopada)
Największe święto białej trufli. Można kupić tu świeże trufle oraz produkty do których są dodawane (wino, oliwa, sery czy grappa).

GRUDZIEŃ

Lokalne targowisko (Mercato Aprilante), Panzano in Chianti

4 grudnia 2013
Targ odbywa się w każdą pierwszą niedzielę miesiąca na rynku- miejscowi rzemieślnicy wystawiają swoje wyroby, podczas gdy lokalni producenci oferują miód, sery, salami, wina. Ponadto jest tam targ z antykami.

Festiwal Polenty i Kasztanów (Sagra della Polenta Dolce e del Baldino), Faltona

8 grudnia 2013
Impreza odbywa się w samym sercu jednej z najpiękniejszych dolin Casentibo, w górach Pratomango. Rozpoczyna się obiadem o 12.30 i trwa do późnych godzin wieczornych.
Lokalni producenci sprzedają mąkę kasztanową, kasztany suszone, miód Faltona, dżemy, sery i inne produkty ekologiczne.

The following two tabs change content below.

Tomek (obsługa)

Ostatnie wpisy Tomek (obsługa) (zobacz wszystkie)

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.