12/
04/2014
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 4,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Kwietniowe Festyny w Toskanii

karczochyBy Wakacje w Toskanii

Nie pozostaje nam nic innego jak zorganizować pobyt w najpiękniejszym regionie włoskim. Kwiecień lubię nie tylko ze względu na wypadające moje urodziny, ale przede wszystkim dlatego że na straganach pojawi się coraz to więcej owoców i warzyw. Wreszcie wyszliśmy z “monotonii sałatowej i kapuścianej” i przeszliśmy do miesięcy tryskających witaminami. O maju nie wspomnę! Czasem z rodziną wybierzemy się do Giordano, by samemu zerwać na przykład truskawki. To największa frajda. Z niecierpliwością czekamy też na przyjazd Enrico, który specjalizuje się w uprawie truskawek, brzoswiń, moreli i czereśni. Grupy bezpośredniego zakupu składają hurtowe zamówienie i Enrico przywozi cały samochód ciężarowy owoców. Dla tych, którzy nie zamówili raczej nic nie zostaje. Owoce “rozchodzą się na pniu”. Są tak soczyste, że możnaby je jeść i jeść. Trochę jednak trzeba przerobić na dżemy, które spożywane zimą przypominają nam o tych słodkich, owocowych miesiącach.

Truskawki

truskawkiTruskawki pojawiają się na straganach już w marcu, ale te, które wyrastają na otwartym gruncie, nie w szklarni będą dostępne pod koniec kwietnia, w maju. Jako ciekawostkę podam, że we Włoszech uprawianych jest okolo 130 tysięcy ton truskawek (40% upraw koncentruje się w takich regionach jak: Wenecja Euganejska, Emilia – Romania, Trydent oraz Piemont). Według sondażu przeprowadzonego przez Ibimet, Instytut biometeorologii Krajowej Rady ds. Badań Naukowych najbardziej zmysłowym owocem dla Włochów jest właśnie truskawka. Tak się składa, że w maju odbywają się Festiwale Truskawki. Jednym z najważniejszych jest ten z miasta Terricciola. Zresztą słynie ono w Toskanii właśnie z uprawy tego owocu. W tym roku Festival della Fragola odbędzie się już 32 raz.

Festiwal truskawki w Matassino (Regello).

Polecam stronę: “http://www.festivaldellafragola.it’:http://www.festivaldellafragola.it, na której będzie można śledzić dokładny program wydarzenia. W zeszłym roku pojechałam na Festiwal Truskawki z bitą śmietaną w Matassino (frakcja gminy Reggello). Odbywała się wtedy 28 edycja tego wydarzenia. Tak jak wspominałam już wielokrotnie zachwycona jestem tym, że we Włoszech mieszkańcy nawet najmniejszych miasteczek, wręcz frakcji (która może składać sie z przysłowiowych dwóch ulic na krzyż, kościóła i placyku przed nim) mobilizują się do organizacji takich ciekawych wydarzeń. Wystarczy kilka osób, pozwolenie od urzędu i festa gotowa. W Matassino w maju wszyscy zajadają się truskawkami polanymi bitą śmietaną. Jedna porcja deseru kosztuje 2,50 euro. Do okienka, przez które wydawane są słodkości stoi niemala kolejka.

Oprócz owoców można zjeść również naleśniki z czekoladą lub kiełbasę z rusztu. A wieczorem przy klubie A.R.C.I. rozbrzmiewa muzyka, która przygrywa do tanca. W ciągu kilku dni festiwalu przez Matassino przewija się średnio 4000 ludzi. Dla frakcji to ogromne wydarzenie, na które mieszkańcy czekają cały rok. W tym roku organizatorzy zapraszają na truskawki w dniach od 21 – 24 maja. Chyba skuszę się i tym razem, bo truskawki były wyśmienite.

Festiwal Bobu, Santa Luce, Pomaia

bobPrzechodząc do kategorii warzywnej wspomnę o Sagra del Baccello w miejscowości Santa Luce (prowincja Pizy), które zorganizowane zostanie w dniach od 15-17 kwienia. Festiwal Bobu, odbędzie się również w dniach od 24 do 30 kwietnia w Pomaia, frakcji gminy Santa Luce (prowincja Pizy). W tym roku będzie to już 35 edycja tego wydarzenia, podczas którego będzie można skosztować dań z bobem w głównej roli oraz zakupić spożywcze produkty lokalne oraz rękodzielnictwo. Bobem zajadamy się już od marca. Króluje on na wszystkich włoskich straganach. Początkowo cena wynosiła 3 euro za kilogram, obecnie (pod koniec marca) spadła do 2 euro za kilogram. Jest trochę roboty z jego obieraniem.

Bób w wiosennej kuchni

fasolkaNa danie dla rodziny czeteroosobowej należy liczyć się z kupnem 2,5 kg strąków. Obieranie zabiera minimum jedną godzinę. Czego jednak się nie robi, by przygotować wspaniałe, tradycyjne danie. Toskańczycy lubią jeść bób na surowo w towarzystwie sera pecorino. Wtedy to kładą na środku stołu ogromny talerz, półmisek ze strąkami bobu, obok drewnianą deskę z pokrojononymi kawałami sera. Każdy obiera sobie świeży bób, pogryza serem i popija czerwonym winem. Bób można przygotować oczywiście w wersji gotowanej. Najlepiej udusić go z cebulką i przecierem pomidorowym (bo na pomidory trochę za wcześnie) albo zalać winem i trzymac pod przykryciem, na małym ogniu przez 1,5 godzinki. Do takiego dania zostaje obowiąkowo podany chleb toskański, przypieczony po obydwu stronach.

Bób na szczęście

Bób w strąkach podawany jest również w restauracjach. Obierając go możemy zabawić się w liczenie i zwrócić uwagę, czy w strąku znajduje się 7 bobów. Bowiem jeśli tak się stanie to według włoskiego wierzenia będziemy mieć dużo szczęścia/fortuny.

Karczochy, Festiwal Karczocha

We Włoszech właśnie trwa sezon na karczochy, stąd również w Toskanii odbywaja się Festiwale Karczochów. Przez dwa weekendy maja w Pozzale, nieopodal Empoli, około 3000 tysięcy osób poddaje się magii tego warzywa. Zwarta męska drużyna obiera ponad 6000 karczochów, a kilka pań przygotowuje z nich pyszne dania. Menu jest bardzo bogate i może zadowolić naprawdę najbardziej wyrafinowane gusta. Biesiadę przy “kilometrowych” stolikach rozpoczyna się od tzw. antipasti, przekąsek: crostini (zapiekanymi kromkami chleba) z masą karczochową i suszonymi pomidorami, carpaccio z surowych karczochów posypane serem grana oraz zapiekanego, trójkątnego pieroga z karczochami i mięsem. Na pierwsze danie do wyboru: risotto karczochowe lub makaron penne z karczochami w sosie pomidorowym. Na drugie torcik z ciasta francuskiego z karczochami oraz rosbeef oczywiście z karczochami! Gdyby ktoś odszedł od stołu nie do końca nasycony, to w bocznej części sali jadalnej ustawione jest duże stoisko. Należy do jednego z miejscowych rolników uprawiających to warzywo. Można u niego kupić surowe karczochy, z liściami i łodygami. W domu należy je tylko obrać i przyrządzić smakowitą potrawę.

Na Festiwalu Karczocha w Pozzale byłam kilka lat temu. Główny organizator, pan Giancarlo obiecał, że w następnych edycjach postara się, by w menu było też słodkie ciasto z karczochów. Ciekawa jestem, czy dotrzymał słowa. Chyba mam pretekst, by tam znów pojechać. Dla miłośników karczocha Pozzale to przecież raj na ziemi. To właśnie tutaj uprawia się tzw. carciofo empolese, który charakteryzuje się ciemnym, zielonym kolorem z fioletowym odcieniem. Jego “łuski” nie kłują, a smak jest delikatny i łagodny. Jego uprawa odbywa się w takich miesiącach jak kwiecień, maj i czerwiec. Dzięki odpowiedniemu terenowi karczoch znalazł tu doskonale miejsce do wzrostu. W kuchni wykorzystywany jest do potraw smażonych, gotowanych (słynne risotto all’ampolese) czy duszonych. Toskańskie gospodynie domowe przygotowują również carciofi sott’olio, przetwory z karczochów w oliwie. Mogą one być przekąską lub na przykład dodatkiem do pizzy czy focacci.

Karczoch z Empoli je się również na surowo. Oczywiście należy go dokładnie obrać z “łusek” oraz pozbawić “włosków” ze środka, gdyż są nieprzyjemne dla podniebienia. Surowe karczochy je się z dodatkiem zielonej sałaty polanej oliwą z oliwek extravergine oraz świeżo wycisniętym sokiem z cytryny. Na koniec podam, że karczoch słynie z zawartości sodu, potasu, witaminy B1, B3 oraz C, fosforu i żelaza. Polecany jest do spożycia osobom cierpiącym na wysoki poziom cholesterolu (również ekstrakt z liści karczocha ma właściwości hepatoprotekcyjne, przeciwdrobnoustrojowe oraz właśnie redukuje poziom cholesterolu).

Terminarz, Festiwale Karczocha.

  • 24-27.04, 30.04-4.05 Riotorto, Sagra del Carciofo.

Pozostajac w temacie karczocha pragnę dodać, że w dniach od 24-27 kwienia oraz od 30 kwietnia – 4 maja w parku La Pinetina w Riotorto (frakcji gminy Piombino) odbędzie się Sagra del Carciofo. Będzie to już 45 edycja tego wydarzenia poświęconego karczochowi. Wśród serwowanych dań należy wymienić: tortelli al ragù e carciofi, lasagne con i carciofi oraz penne ai carciofi, ragù lub all’arrabbiata (pikantne), następnie befsztyk, kurczak, kiełbaski, boczek, a do nich dodatki przygotowane z karczochów, fasoli lub ziemniaków (klasyczne frytki). Do wszystkiego oczywiście dobre, miejsowe wino. Wieczorową porą przewidziane są tańce i muzyka. W dni powszednie festiwal rozpocznie się od godziny 19.00, a w niedziele od 12.30.

  • 12-13.04, Ponte a Egola (San Miniato), Sagra della Schiacciata e del Carciofo Fritto.

Schicciata di Pasqua to tradycyjne ciasto pochodzące z kuchni toskańskiej. Przypomina panettone, z tym, że przygotowywane jest na Wielkanoc. Oprócz ciasta na w/w festiwalu serwowane będą smażone karczochy oraz inne typowe dania toskańskie. W sobotę stoiska gastronomiczne będą czynne w godzinach kolacji, natomiast w niedzielę zarówno na obiad jak i na kolację. Oczywiście na jedzeniu się nie skończy. Przewidziany jest zlot starych samochodów (który przyciąga uwagę wszystkich, małych i dużych), atrakcje dla dzieci (w tym przejazd kucykami pony), targ antyków oraz rękodzielnictwa. A na końcu konkurs na domową schiacciatę.

  • 21.04 w Piteglio (prowincja Pistoi) odbędzie się Festa della Farina Dolce.

Chodzi o mąkę kasztanową, z której przygotowywane będą necci (naleśniki kasztanowe), frittelle (smażone, słodkie kulki), castagnaccio (ciasto kasztanowe z rodzynkami i rozmarynem). Nie zabraknie kanapek z wędlinami oraz wina. Święto nazywane jest również przez mieszkanców Merendina, tj. podwieczorek lub Festa Grossa, tj. Tłuste Święto. Rozpocznie się o godzinie 14.00.

21 kwietnia przypada Poniedziałek Wielkanocny. Oprócz stoisk gastronomicznych na odwiedzających czeka jeszcze jedna atrakcja. A mianowicie będą oni mogli wejść na wieżę Torre Campanaria.

  • 21.04 Sagra dell’uovo Sodo, Panicagliora (Marliana, Pistoia)

Festiwal Jaja na twardo. Po mszy świętej, która odbędzie się o godzinie 10.00 w ruinach starego kościoła Pieve di Sant’Andrea di Furfalo, rozpocznie się podwieczorek dla wszystkich. Natomiast od godziny 15.00 na głównym placu w Panicagliora odbędzie się poświęcenie jajek, a następnie rozdanie jajek oraz smażonych pączków z dziurką (zwanych bomboloni). Podczas święta do późniego południa będzie przygrywać zespół muzyczny.

  • 25 kwietnia w Fucecchio na placu Montanelli odbędzie się Fiera del Gusto.

Od samego rana wystawione będą stoiska, a na nich tradycyjne produkty toskańskie, między innymi wędliny, sery oraz słodkości. Na koniec zostaną przyznane nagrody za najlepsze wędliny (Miglior Prosciutto, Miglior Salame, Miglior Spalla) oraz ser pecorino. Poza tym o godzinie 16.30 odbędzie się Laboratorium Smaku, podczas którego będzie można dobrać odpowiednie wina do miejscowych wędlin.

  • 26 i 27 kwietnia w Rigomagno, frakcji gminy Sinalunga (prowincja Sieny), Sagra del Ciambellino.

Chodzi o typowe ciasto anyżowe z dziurką z rejonu Valdichiana, które najlepiej smakuje gdy jest maczane w winie Vin Santo lub kawie z mlekiem. Festyn tego ciasta organizowany jest zawsze w weekend po Wielkanocy. Festiwal rozpoczyna się z samego rana poświęceniem ciasta na mszy świętej. Wieczorem przewidziana jest uroczysta kolacja, a prawdziwe świętowanie rozpoczyna się w niedzielę od godziny 15.00. Będzie muzyka i przedstawienia, degustacja ciasta, a od godziny 19.00 wspaniala kolacja w towarzystwie kieliszka z miejscowym winem.

  • 30.04-1.05 odbędzie się Rassegna dei prodotti della pastorizia pistoiese w Cutigliano.

Od godziny 11.00 do późnego południa na stoiskach będzie można spróbować i kupić produkty lokalne, przede wszystkim masło, jogurt oraz sery takie jak pecorino, raviggiolo, cacciotta oraz ricotta z mleka owczego. Oprocz wyrobów z mleka będzie można zjeść necci (naleśniki z mąki kasztanowej), kupić chleb czy toskańskie wędliny.

Targi wiosenne, La Rosa – Terricciola (Pisa), 5-6.04, 11-13.04

warzywa toskaniiNa koniec naszego tour gastronomicznego proponuje udać się na Targi Wiosenne, które odbywają się w kilku miastach toskańskich. Od 3-14 kwietnia w centrum Sesto Fiorentino będą ustawione ogromne namioty, a w nich stoiska o różnej tematyce, między innymi: rękodzielnictwo lokalne i zagraniczne, meble, samochody, sprzęt rolniczy i ogrodniczy, produkty spożywcze. Nie zabraknie punktów gastronomicznych, gdzie będzie można się posilić tradycyjnymi daniami toskańskimi. W weekendy do centrum miasta przewidziany jest transport “wagonikami na kołach”.
Targi Wiosenne odbędą się również w La Rosa-Terricciola (prowincja Pizy). To już 22 edycja tego wydarzenia przyciągającego wielu turystów z okolic. Przewidziane są stoiska z rekodzielnictwem, lokalnymi produktami spożywczymi oraz standy o tematyce rolniczej i ogrodniczej.

Antiche Camelie della Lucchesia, 15-16.04, 22-23.04, 29-30.04, Sant’Andrea e Pieve di Compito – Capannori (prowincja Lukki)

Do miasta będzie dojeżdżać tzw. navetta, tj. autobusik. Tak więc samochód trzeba będzie zostawić o wiele wcześniej. Z pewnością ruchem będą kierować służby miejskie. Auta trzeba będzie zaparkować na parkingach przygotowanych specjalnie na tę okazję. Na odwiedzających czeka dużo atrakcji, w tym główna: podziwianie kwiatów. Będzie można zwiedzić ogród botaniczny. Dla publicznosci będzie otwarta wieża zwana Torre di Segnalazione, willa Giovanetti, Torregrossa oraz Borrini. W centrum będzie stand gastronimiczny, muzyka na żywo oraz wystawy malarskie oraz kwiatów. Więcej informacji na stronie: www.camelielucchesia.it

Podczas festiwali czy targów, które wymieniłam powyżej warto jest zakupić tradycyjne produkty spożywcze. Będziemy mieli okazję, by poznać producentów oraz porozmawiać z nimi. Chętnie pomogą nam w wyborze serów, wędlin czy wina, dzemów i miodu. Z pewnością zaoferują małą degustację, dzieki czemu zakup produktu będzie o wiele prostszy.

The following two tabs change content below.

ewa

Wakacje w Toskanii.pl założyłam po to by połączyć moją miłość do Toskanii z pasją do promowania włoskiej kultury.

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.