22/
05/2014
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 5,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Maj – sezon na truskawki w Toskanii

By Wakacje w Toskanii

Maj w Toskanii to miesiąc, w którym na naszych stołach zawitają między innymi te wspaniałe, słodkie owoce, o których dzisiaj wspominam. Na moim małym toskańskim tarasie stoi kilka doniczek z truskawkami. Codziennie z 5-letnią córką przyglądamy się każdemu owockowi i wyczekujemy chwili, kiedy zaczerwienią się w całości. Tymczasem w weekendy staramy się jeździć w okolice Vinci, do znajomego Fabiano. Na jego poletkach, z których rozciąga się bajeczny, toskański widok, w pełni słońca dojrzewają fragole. Rolnik pozwala nam na własnoręczne zebranie plonów, z czego cieszy się przede wszystkim Julcia. To dla niej duża frajda.

Jeśli nie do Fabiano, to

w pierwszą i trzecią niedzielę udajemy się do Parku w Olmi (w pobliżu miasta
Quarrata), gdzie odbywa się eko targ. Na truskawki najlepiej zapisać się wcześniej drogą internetową (lista otwierana jest dużo wcześniej), bo rozchodzą się jak ciepłe bułeczki. Już wczesnym rankiem ustawia się niemała kolejka i cierpliwie (o dziwo!) czeka na zakup tego wspaniałego owocka. Zamówienia niektórych są spore, gdyż włoskie gospodynie domowe mają w planach również robienie dżemów czy likierów. Dzieci z kolei uwielbiają jeść truskawki prosto z pojemniczka. Są tak słodkie, że pół kilo opakowania znika w mgnieniu oka.

W Toskanii nie zabraknie oczywiście świąt truskawek.

Festival della Fragola w mieście Terricciola (prowincja Pizy).

Największe wydarzenie truskawkowe w Toskanii. Zresztą miasto słynie na cały region z tego, ze właśnie tutaj uprawiane są truskawki. W tym roku święto odbywa się po raz 32! Daty festiwalu to: 10,11,17 i 18 maja. Oprócz dań z truskawkami można skosztować tych typowych dla regionu oraz popić dobrym lokalnym winem. By zachęcić do pojechania na Festiwal Truskawki w Terricciola wymienię tegoroczne menu:

  • risotto truskawkowe,
  • penne z grzybami,
  • penne w pikantnym sosie pomidorowym (znane wszystkim penne all’arrabbiata),
  • zupa kapuściana,
  • eskalopki z truskawkami,
  • befsztyk na grillu,
  • kiełbaski z grilla,
  • pieczona cielęcina,
  • dodatki do dań: gotowana fasola, frytki oraz mix sałat,
  • desery: sałatka owocowa z truskawką w głównej roli, ciasto truskawkowe.

Będąc w Terricciola warto zajrzeć do sklepu sprzedającego lokalne produkty i zakupić butelkę wina. Okolice słyną z produkcji takich gatunków win jak Sangiovese, Trebbiano, Malvasia, Ciliegiolo czy Merlot. Pamiętajmy by zwiedzić główne zabytki, do których możemy wliczyć: Santuario dell’Immacolata Concezione, sanktuarium, które zostało odnowione w 1850 roku w związku ze zniszczeniami po trzęsieniu ziemi. W Chiesa di San Donato a Terricciola z początku XIX wieku znajduje się obraz Madonna con Bambino z 1409 roku. W okolicach znajdują się również piękne wille, między innymi:

1.Villa Gherardi Del Testa z 1660 roku
2.Villa Cempini Meazzoli z początku XVIII wieku
3.Villa di Montemurlo z polowy XIX wieku.

Kontynujac nasze tour po świętach truskawki warto pamiętać o

Sagra delle fragola con la panna (Święto truskawki bitą śmietaną) w mieście Cicogna (tlum.Bocian), w gminie Terranuova Bracciolini (prowincji Arezzo).

Wydarzenie odbywa się w dniach od 9 do 13 maja, wieczorową porą, bo od godziny 20.30 (w maju temperatury powietrza są już dość wysokie, stąd powoli wszystkie święta, festyny gastronomiczne zostają przeniesione na późno popołudniowe lub wieczorowe godziny. W niedzielę nastąpi jednak wyjątek, bo zajadać się będzie można już od godziny 13). Oprócz słodkiego deseru truskawkowego można będzie zjeść pizze lub takie dania jak:
1.przystawkę toskańską, w której prym wiedzie crostino z masa watrobkowa
2.tagliatelle z sosem
3.penne z grzybami
4.pieczeń, a do niej sałata
Od godziny 21.30 przygrywać będzie orkiestra. Przewidziany jest również turniej karciany w parach.

Sant’Andrea in Pescaiola (okolice San Giuliano Terme, prowincja Pizy).

W tym roku to już 37 edycja tego wydarzenia! Rozpoczyna się 17 maja i trwa jeszcze przez trzy dni, tj. 18, 24 i 25 maja w godzinach od 19.30 do późnych godzin nocnych. Oprócz jedzenia w programie przewidziane sa również tańce i muzyka na żywo (od godziny 21.30). Warto wspomnieć o historii tego święta. Pierwsza edycja miała miejsce w 1978 roku. Początkowo było to święto miasteczka, podczas którego zajadano się tylko truskawkami. Z upływem czasu wydarzenie zmieniło charakter. Oprócz owoców zaczęto podawać również typowe dania dla kuchni z Pizy oraz okolic. W połowie lat dziewięćdziesiątych organizatorzy zdecydowali się na wybudowanie dużego budynku, struktury z dachem, która mogła pomieścić to ogromne wydarzenie. Dzięki temu miejsce to stało się nie tylko użytkowane podczas Święta Truskawek, ale również na inne okazje, ceremonie, organizacje przyjęć, urodzin, wspólnych kolacji czy turniejów karcianych.
Podczas święta w Sant’Andrea in Pescaiola podawane sa tylko i wyłącznie truskawki z tego miasteczka. Możliwe jest spróbowanie takich potraw jak:

  • truskawki ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny,
  • truskawki z lodami,
  • truskawki polane likierem,
  • truskawki z bita śmietaną,
  • ciasto truskawkowe,

Oprócz dań z truskawkami podawane sa również:

  • pappardelle z dzikiem (jedno z typowych dań toskańskich),
  • wiejska zupa (z pewnością gęsta, zawiesista z warzywami i roślinami strączkowymi),
  • pieczeń, a do tego ziemniaczki lub smażona polenta.

Święto truskawki w Marsiliana (Grosseto)

W dniach 17,18,19, 24, 25, 26 maja odbędzie się Święto truskawki w malutkim miasteczku o nazwie Marsiliana (w pobliżu Manciano, prowincja Grosseto). W tym roku odbywa się 39 edycja tego wydarzenia. Oprócz dań z truskawkami (między innymi z bita śmietaną oraz jogurtem) będzie można spróbować prawdziwej kuchni z rejonu Maremma oraz napić się lokalnych win. Późnym wieczorem zacznie przygrywać zespół muzyczny. Będzie można tanczyć. Dodatkowo 25 oraz 26 maja odbędzie się targ rękodzielniczy.

Święto truskawki z bitą śmietaną, Matassino (Florencja)

Od 21 do 24 maja w małej miejscowości Matassino (prowincja Florencji) odbędzie się Święto truskawki z bitą śmietaną. Byłam tam osobiście dwa lata temu. Festa jest bardzo mała, jednak znana w okolicach. W małym okienku budynku należącego do Klubu A.R.C.I. wydawane sa porcje przepysznych truskawek z bita śmietaną. Nad całością czuwa miejscowy ksiądz, który od lat organizuje to wydarzenie. Pod małymi namiotami serwowane sa cieple potrawy i słodkości. Dodatkowa atrakcja. w wyznaczone dni (oczywiście wieczorowa pora) rozbrzmiewa muzyka na żywo i zaprasza do tańca.

Demetra – Przegląd truskawki

Kolejnym wydarzeniem godnym uwagi jest Demetra – Przegląd truskawki, kwiatów i produktów naszej ziemi. Odbywa się w dniach od 24 do 25 maja, w godzinach od 9 do 19.30 w Villa Le Pianore Capezzano w miejscowości Camaiore (prowincja Lukki). Tak jak w pozostałych przypadkach, tak i tutaj wstęp jest wolny.

Święto truskawki z bitą śmietaną w Reggello ( Florencja).

Wydarzenie będzie miało miejsce tylko jednego dnia, a mianowicie 29 maja. Warto przyjechać do Reggello również pod koniec listopada czy na początku grudnia kiedy odbywa się Święto Oliwy z oliwek extravergine, z której rejon ten słynie. Podczas wydarzenia obecni sa wszyscy producenci tego zielonego płynu z okolic. Możliwa jest oczywiście degustacja oraz zakup.

Wybierając truskawki na targu czy w sklepie musimy zwracać uwagę, czy na spodzie plastikowego pojemniczka nie wytworzył się “czerwony płyn”. W kontakcie z owocami powoduje, że tworzy się pleśń. Owoce powinny być kupowane jak najszybciej po ich zebraniu i zjadane również w przeciągu krótkiego czasu: najlepiej tego samego dnia lub następnego. Dzięki temu nie stracą one swoich wartości spożywczych. Włoskie gospodynie domowe radzą, by niezjedzone truskawki spryskać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nieco dłużej, tj. kolejny dzień. Nie warto wiec pozostawiać kilku truskawek w lodówce. Najlepiej spożyć je od razu po ich zakupie.

Ciekawostki

  • według statystyk ISTAT (Istituto Nazionale di Statistica) w 2013 roku we Włoszech zbiory truskawek

osiągnęły 110.000 ton, z czego 66.000 ton wyrosło w szklarniach, a 44.000 ton na otwartym polu. Export objął 17.000 ton owoców i skierowany był na takie rynki jak Niemcy, Austria i Szwajcaria.

  • portal http://www.dilei.it/benessere/alimentazione-e-dieta/fragole-dieta-contro-invecchiamento.html

informuje, że truskawki wspaniale zwalczają skutki starzenia się czy wolne rodniki antyoksydantów. Ich spożycie zalecane jest w chorobach serca czy cukrzycy. Odkryć takich dokonały Università Politecnica delle Marche e dall’Università di Granada in Spagna , którzy przeprowadzili badania na truskawkach.

Mam wrażenie, że czytając powyższy tekst przyszła wszystkim ochota na truskawki. Pisząc te słowa sama wyjadam czerwone owocki z miseczki. Wiadomo, najlepsze to świeże owoce. Jednak już niebawem sezon na nie się skończy i pozostanie nam tylko wspomnienie. Proponuję więc zakupić ich większą ilość i przerobić trochę dżemów, a może kompotów. Dla czytelników portalu Wakacje w Toskanii mam propozycję przyrządzenia polewy truskawkowej z całymi owocami, którą możemy otworzyć np. w środku zimy i polać nią ciasto lub inny deser. Oto bardzo prosty przepis:

Sciroppo alla fragola / Syrop truskawkowy

Składniki:
2 kg truskawek
2 cytryny
600 gram białego cukru

Przygotowanie:
Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Kładziemy na ręczniku kuchennym w celu osuszenia z nadmiaru wody. Osuszone owoce wrzucamy do głębokiego garnka. Zasypujemy cukrem i polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Pozostawiamy przykryte ściereczką lub pokrywką z dziurkami przez minimum 8 godzin. Truskawki puszczą dużo soku. Po upływie czasu stawiamy garnek na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy truskawki przez minimum 1 godzinę. Sos truskawkowy powinien trochę zgęstnieć. Możemy przelać go do słoików lub butelek z zakrętką. Po szczelnym zamknięciu musimy je pasteryzować przez 20 minut.

The following two tabs change content below.

ewa

Wakacje w Toskanii.pl założyłam po to by połączyć moją miłość do Toskanii z pasją do promowania włoskiej kultury.

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.