Cantucci ciasteczka
14/
03/2012
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 4,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Słodycze Toskanii

Cantucci ciasteczkaMimo braku dobrej czekolady w Toskanii ma ona swój udział w “moich ulubionych słodyczach”. Nie jest to czekolada, ale rzeczy prostsze, nie przesłodzone – nie przesadzone tak jak cała kuchnia Toskanii. Słodycze Toskanii to proste receptury, ale smaki obłędne szczególnie w towarzystwie likierów, win santo czy esencjonalnej kawy.

Cantuccini i Vin Santo

Najbardziej mi znanym i lubianym jest duet Vin Snato (bardzo słodkie wino) i niepozornie wyglądające, twarde ciasteczka z migdałami – cantuccini. Po zamoczeniu ciasteczka w kieliszku z Vin Santo, ciasteczko staje się miękkie, słodziutkie a migdały zatopione w ciastku podkreślają smak wina. Coś pysznego. Do najlepszych cantucci należą te kupowane w małomiasteczkowych piekarniach, koniecznie na wagę a nie w gotowych plastikowych opakowaniach.

Panforte

Drugim smakiem, trochę bardziej skomplikowanym do osiągnięcia poza Toskanią, jest słynne Sieneńskie Panforte – czyli mocny/ twardy chleb. 1000 lat temu powstała receptura “pan pepatus” i była wykorzystywana do robienia tych pyszności przez chemików dla szlachty, duchowieństwa i bardzo bogatych rodzin.

Panforte to jedno z nielicznych, bezczelnie słodkich, słodyczy Toskanii. Coś miedzy ciastem a chlebkiem, dość ciężkie z mnóstwem bakalii. W Panforte są migdały, orzechy, skórki pomarańczy, cytryny, miód, cynamon, kolendra, kakao. Nie powinno być problemów z kupieniem w Sienie, Florencji, Pienzy.

Lody czyli Gelato

lodyOstatnimi w moim rankingu i smaku są lody. Moja rodzina, dzieci uważają, ze lody niezależnie od regionu Włoch są tak samo dobre – są po prostu pyszne. Każde miasteczko ma kilka swoich lodziarni o smakach podstawowych ale i wyszukanych jak choćby lodziarnia na rynku w San Gimignano, serwująca lody o smaku wina Vernaccia – charakterystycznego dla San Gimignano.

Według mnie wszystko we Włoszech dostaje się ze szczerego serca podobnie lody, nie są one dokładnie mierzone na kulki. Nakłada się na wafelek (cono) albo do miseczki (coppa) specjalnymi “łyżkami” bez wgłębienia/ paletkami.

The following two tabs change content below.

Tomek (obsługa)

Ostatnie wpisy Tomek (obsługa) (zobacz wszystkie)

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.