02/
09/2013
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 5,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Toskania z innej perspektywy

winogrona-w-toskaniiWizyta w winnicy

Winobranie rozpoczyna się z końcem września. Trwa przez kolejny miesiąc, a czasami nawet do początku listopada. Wszystko zależy oczywiście od pogody.
W całej krainie, a szczególnie w rejonie Chianti widać wzmożony ruch ludzi i maszyn rolniczych. Praca trwa bez przerwy od świtu do zmierzchu. Zbiory przewożone są do lokalnych winnic, gdzie produkuje się jedne z najlepszych win na świecie.
To najlepszy czas by poznać proces produkcji wina już od momentu pracy w polu. Poszukaj noclegu w gospodarstwie agroturystycznym leżącym blisko winnicy, lub nawet w jej obrębie. Weź udział w winobraniu. Włosi na pewno nie odmówią. Każde dodatkowe ręce do pracy są tu bowiem mile widziane.
Po winobraniu niektórzy turyści mogą natknąć się na nie lada atrakcję – deptanie winogron, jeden z etapów tradycyjnego przygotowywania wina. To zajęcie jest nie tylko wspólną pracą, ale i dobrą zabawą.

Z sekatorem w gaju oliwnym

W Toskanii produkowana jest jedna z najlepszych włoskich oliwek. Jeśli planujesz przyjechać tu w listopadzie, to wizyta w oliwnym gaju jest niemal obowiązkowa. Gaje rosną zwykle w obrębie winnic. Oliwki zbierane są ręcznie. Mieszkańcy ruszają na zbiory niemal prosto po mszy z okazji Dnia Wszystkich Świętych. To ciężka i żmudna praca, dlatego może przedłużyć się nawet do początku grudnia. Do małych i średnich zbiorów często włącza się cała rodzina oraz przyjaciele podróżujący głównie po to by wspomóc pracą właścicieli gajów. Zbieracze mają przymocowane w talii kosze, do których wrzucają obcięte oliwki. Jeśli jakieś spadną, lądują na specjalnie ułożone pod drzewami siatki, unikając tym samym obijania, które niekorzystnie może wpłynąć na ich smak.
Zbiory szybko przewożone są do lokalnych tłoczni oliwy. Od zerwania do wytłoczenia powinny minąć maksymalnie 24 godziny, gdyż oliwka bardzo szybko fermentuje i robi się kwaśna.
Więcej na temat toskańskiej oliwy przeczytasz tutaj.

Polowanie na grzyby i trufle

trufle-w-toskaniiJesienią w Toskanii często można natknąć się na szeregowo zaparkowane wzdłuż drogi auta. To znak, że w okolicy jest już dużo grzybów. Najpopularniejsze są tu borowiki. Jeśli chcesz przyłączyć się do grzybobrania, zapamiętaj kilka ważnych zasad regulowanych przez włoskie prawo:

  • aby zbierać grzyby we Włoszech należy mieć specjalne pozwolenie. Jest dostępne także dla turystów
  • grzyby wrzucamy wyłącznie do wiklinowych koszy. Zapomnij więc o wszelkich reklamówkach i innych torbach
  • dziennie można zebrać maksymalnie 3 kg na osobę (jedynie w górach limit jest dwa razy większy)
  • teren zbiorów oddalony jest co najmniej 100 m od zabudowań i 20 m od drogi.

Dużo trudniejsze do znalezienia są trufle, które rosną pod ziemią w miejscach całkowicie nieprzewidywalnych. Poszukiwanie ich w towarzystwie specjalnie wyszkolonego psa może być naprawdę ekscytujące. Takie polowania z czworonogiem znajdują się w ofercie turystycznej Toskanii. Są na pewno ciekawą rozrywką i przynoszą uczestnikom wiele satysfakcji.

Szlakiem jadalnych kasztanów

Kasztany to jeden z najbardziej niesamowitych smaków na toskańskiej liście pyszności. Podawane są na słodko lub na słono, pieczone i smażone. Do puree, na pizzy, z makaronem lub polentą. Możliwości jest wiele, dlatego już od października możesz degustować je na kulinarnych festynach lub w barach i restauracjach. Uprawiane są w wyższych partiach terenów. W Toskanii najwięcej rośnie ich na wzgórzach Amiata, Alta Maremma, w Casentibo i Garfagnana.
Większość kasztanowych gajów należy do prywatnych właścicieli. Niektórzy z nich prowadzą gospodarstwa agroturystyczne. To tam najlepiej wybrać się na pobyt, który będzie można połączyć ze zorganizowaną wyprawą na kasztanowe zbiory.

Gdy zejdziemy z pola…

kwiaty-cukinii-w-toskaniiPraca w polu to dopiero pierwszy etap jesiennej wycieczki. Wiele gospodarstw agroturystycznych oprócz noclegów, oferuje także kursy gotowania lub po prostu zachęca turystów do wspólnego gotowania. Będąc tam jesienią, można załapać się na czas przygotowywania potraw ze świeżych zbiorów, które chwilę później będą atrakcją wiejskich festiwali kulinarnych. A tych jesienią jest naprawdę dużo. Raczej nie ma możliwości, żeby nie natknąć się na choćby jeden z nich, jeśli nasz pobyt wypada akurat w weekend.

Ci, którzy nie zamierzają biegać po lesie za truflami i nie mają doświadczenia w rozróżnianiu grzybów jadalnych od trujących, mogą wybrać się na jeden z wielu „grzybowych” festiwali wiejskich lub po prostu skorzystać z sezonowego menu w lokalnych restauracjach. Żeby spróbować trufli, zaplanuj wyjazd tak, by jeden z trzech ostatnich weekendów listopada spędzić w San Miniato. Odbywa się tam bowiem największy w regionie festiwal tych grzybów.
Jeśli chcesz sprawdzić, jakie jeszcze imprezy odbywają się podczas twojego pobytu, zajrzyj na naszą listę jesiennych wydarzeń kulinarnych w Toskanii.

The following two tabs change content below.

Tomek (obsługa)

Ostatnie wpisy Tomek (obsługa) (zobacz wszystkie)

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.