24/
05/2012
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 3,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Wakacyjne smaki Toskanii

Ze względu na wysokie temperatury w okresie letnim największym powodzeniem cieszą się lody, czyli gelato. Miejscowi radzą unikać ruchliwych lokali w miejscach, gdzie roi się od turystów, gdyż najlepsze lody oferują stare bary, często omijane przez przyjezdnych. Jednak istnieje wyjątek od reguły – Rynek w San Gignano. Przynoszących orzeźwienie deserów spróbować warto w małych miasteczkach, gdzie rzadko docierają wycieczki. W takich właśnie miejscach można zasmakować pyszności wykonywanych nadal według starych receptur.

Włoski smak lodów

lodyZamawiając lody warto znać nazwy poszczególnych smaków. I tak lody czekoladowe to cioccolato, orzechowe – nocciola, pistacjowe – pistachio, śmietankowe – fior di latte, truskawkowe – fragola, wiśniowe – amarena, a kokosowe – cocco. Miłośnikom czekolady polecamy lody straciatella, czyli o smaku śmietankowym z kawałkami czekolady.

Jeśli chcecie naprawdę pofolgować, zamówcie lody z porcją bitej śmietany – panna montata sopra. Nic nie smakuje tak wybornie jak lody, kiedy z włoskiego nieba leje się żar.

Granita

Inny deser przynoszący nieco ochłody to granita, czyli lód zmrożony z dodatkiem syropu miętowego, pomarańczowego lub coca coli. Zazwyczaj podaje się go w przezroczystych pojemnikach. W zależności od potrzeb możemy zamówić porcję małą (piccola), średnią (media) lub dużą (grande).
Toskania jest tak cudowna, iż nie ma konieczności poprawiania sobie nastroju alkoholem. Jednak będąc w tym regionie Włoch grzechem byłoby nie spróbowanie lokalnie produkowanych trunków. Zakupimy tu wódki oraz nalewki robione na bazie cytryny (czyli słynne limoncello), melona czy kopru włoskiego. Podawane do obiedzie, pomagają w trawieniu.

Bitter na upały

Pragnienie można gasić także napojem gazowanym sprzedawanym w małych buteleczkach. Bitter Rossoma ma kolor czerwony, a Bitter Bianco –biały. W barach podaje się je schłodzone z kawałkiem pomarańczy lub cytryny. W napoje te można także zaopatrzyć się w supermarkecie. Trzeba jednak uważać, aby przez pomyłkę nie kupić Campari Soda, który zawiera alkohol.
Innym napojem godnym polecenia jest zimna herbata – esta the’o o smaku brzoskwini i cytryny lub San Benedetto z brzoskwiniowym posmakiem. Choć w sklepach natrafimy na inne smaki, warte skosztowania są tylko te dwa. Jeśli ktoś zaproponuje nam herbatę bez teiny, grzecznie odmówmy – nie warto drażnić naszego podniebienia.

Raczej wino niż piwo

Jeśli marzy nam się zimne piwo, należy pamiętać, że te dostępne we Włoszech jest dużo słabsze od polskiego. Lepiej więc zamówić lokalne wina, które charakteryzują się niesamowitym smakiem. W połączeniu z pysznym, domowym jedzeniem, dostarczają niezapomnianych wrażeń smakowych.
Będąc w Toskanii warto spróbować wina frizzante (z bąbelkami). Nie próbuje udawać szampana i nie jest pijane w wyjątkowych okazajch. Jest lekkim winem białym, różowym a nie rzadko czerwonym idealnym w ciepłe Włoskie wieczory – zdecydowanie wartym spróbowania.

Pobyt w Toskanii to prawdziwa gratka dla podniebienia. Gwarantujemy, że z wakacji przywieziecie nie tylko piękna zdjęcia, ale wiele kulinarnych wspomnień, które będą inspiracją do kuchennych eksperymentów po powrocie do kraju.

The following two tabs change content below.

Tomek (obsługa)

Ostatnie wpisy Tomek (obsługa) (zobacz wszystkie)

  • nieznany
    5 lat temu

    Jesteście wspaniali czytam Was z wielką przyjemnością! Włochy to mój ulubiony kraj-kocham ten kraj

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.