14/
04/2014
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 5,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Wielkanoc i….Schiacciata di Pasqua, Colomba di Pasqua

By Wakacje w Toskanii

Jest symbolem obfitości nadchodzącej wiosny. Aby je przygotować potrzeba aż kilkanaście jaj oraz: mąka, cukier, proszek do pieczenia, masło, nasiona anyżku, oliwa z oliwek, białe wino, Marsala i skórka pomarańczowa.
Schiacciata di Pasqua jest miękka i lekka, a wyglądem przypomina panettone (babka spożywana w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku) Niestety nie jest prosta w wykonaniu, potrzeba ciepliwości i czasu by ciasto dobrze wyrosło.
Włosi do schiacciata di Pasqua popijają białe wino. Podobno z winem smakuje jeszcze lepiej.

Colomba di Pasqua

Przed świętami Wielkanocnymi we wszystkich sklepach spożywczych i piekarniach pojawia się Colomba. To, jeszcze bardziej popularne ciasto Wielkanocne we Włoszech.

Podobno kształtem przypomina gołębicę z rozpostartymi skrzydłami. Naszym zdaniem trzeba dużej wyobraźni aby w tym kształcie zobaczyć gołębicę. W każdym razie Colomba jest bardzo smaczna, lekka, również w smaku i strukturze przypomina panettone, ale zamiast rodzynek ma skórkę pomarańczową, a wierzch posypany jest migdałami granulowanym cukrem.

Właśnie teraz, przed świętami Wielkanocnymi niemal każda piekarnia oferuje Colomba di Pasqua.

The following two tabs change content below.

ewa

Wakacje w Toskanii.pl założyłam po to by połączyć moją miłość do Toskanii z pasją do promowania włoskiej kultury.

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.