27/
09/2012
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 4,00 na 5 możliwych
na podstawie 1 głosujących osób.
Loading...

Winobranie w Toskanii – festiwale wina

W Toskanii z wina słynie głównie region Chianti, który usytuowany jest między Sienną, Arezzo i Florencją. Właśnie tu produkuje się trunki cenione na całym świecie. Wina smak swój zawdzięczają specyficznej glebie (ilastym łupkom, piaskom, skałom pokrytym warstwą wapienia), a także wyjątkowo sprzyjającemu klimatowi. Chianti to region geograficzno-gospodarczy, łączący gminy żyjące z produkcji wina Chianti. Alkohol wytwarzano tu już za czasów etruskich. W efekcie między Florencją a Sieną co róż dochodziło do sporów o ziemię. W końcu w 1208 roku zawarto rozejm i ustalono granice.

Gdy wina Chianti zaczęły zdobywać popularność, trzy miasteczka – Radda, Gaiole oraz Castellina zrzeszyły się w Ligę Chianti, aby dbać o standardy jakości. Za swoje godło obrały czarnego koguta na żółtym tle – Gallo Nero. Chianti, które pijemy dziś, produkowane jest w oparciu o przepis z XIX wieku. Jego autorem jest baron Betton Ricasoli, który z niesamowitym wyczuciem połączył szczepy ciemnych i jasnych winogron w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu teraz cieszymy się rubinowym Chianti o wytrawnym smaku.

Wino w toskanii

Kieliszek toskańskiego wina

Z nazwą Chianti szybko zaczęto kojarzyć prestiż i jakość, dlatego coraz więcej miast chciało przyłączyć się do ligi. Dzisiejsze granice regionu ustalono dekretem w 1930 roku i sięgają od San Casciano do Castelnuovo Berardenga. Terenu tego nie wolno poszerzać.

Aby jeszcze dodatkowo ochronić jakość, w 1963 roku wprowadzono system kontroli trunków, zwany D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata). Jeśli wino jest naprawdę dobre, zyskuje dodatkowo literkę G (D.O.C.G), od słowa garantita – “autentyczność”. Na chwilę obecną Chianti oferuje trzy poziomy jakości alkoholu. I tak najniżej stoją zwykłe wina z umiarkowaną ceną (ale i tak bardzo smaczne). Lepsze są Chianti Classico z centralnej części regionu, które mają o wiele wyższe ceny. Najwięcej zapłacimy za Chianti Classico Riserva, które dojrzewają 2 lata (z czego 3 miesiące w butelkach) i wyrabiane są zgodnie z oryginalną recepturą barona Ricasoliego.

Najlepszy moment do odwiedzenia tego regionu Toskanii to drugi tydzień września. Właśnie wtedy w Chianti odbywa się festyn miejscowych win – Rassegna del Chianti Classico. Atmosfera jest niepowtarzalna, a trunki leją się strumieniami.

The following two tabs change content below.

Tomek (obsługa)

Ostatnie wpisy Tomek (obsługa) (zobacz wszystkie)

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.