04/
05/2015
Oceń artykuł:
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek
ocena: 5,00 na 5 możliwych
na podstawie 2 głosujących osób.
Loading...

Włoska mamałyga…..

Na początku mojej włoskiej przygody podeszłam do niej bardzo sceptycznie, patrzyłam wręcz z niesmakiem. Byłam pewna, że ludzie muszą strasznie się zmuszać by ją jeść. Nie mogłam nadziwić się dlaczego tak strasznie wszyscy się nią fascynują. Po jakimś czasie, powolutku, powolutku, zaczęłyśmy się poznawać. Najpierw nieśmiało, później spotykałyśmy się coraz częściej, aż wreszcie bardzo się polubiłyśmy.

O czym mówię?

O polencie.

 

Czym właściwie jest polenta?

 

Posługując się definicją z Wikipedii, „polenta (wł. polenta z łac. pollenta) – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi.”

 

Określenie “rodziaj mamałygi”, nie przyciąga jej witradycyjnygarnekelu zwolenników, jednakże jest bardzo trafne. Warto pamiętać, że polenta jest daniem bardzo rozgrzewającym, dla mnie idealnym na jesienne i zimowe posiłki. Jest daniem bezglutenowym, idealnym dla osób nietolerujących glutenu.

Główny problem tkwi w jej gotowaniu, ponieważ potrzeba aż 40 minut gotowania i mieszania…., więc jeśli planujecie robić ją częściej, do czego zachęcam, warto zainwestować w specjalny garnek. Mój ma elektryczne mieszadło, które znacznie usprawnia gotowanie.

W przeciwnym razie trzeba cały czas mieszać ręcznie by nie powstały grudki. W sklepach dostępna jest również polenta instant, którą gotuje się z dużo szybciej, ale jej smak znacznie odbiega od oryginału.garnek

 

Rodzaje

Można wyróżnić dwa podstawowe rodzaje polenty – żółta (polenta gialla), polenta czarna (polenta taragna), która tak naprawdę nie jest całkiempolenty czarna, jest z domieszką gryki. Ta druga, jest moją ulubioną.

 

Z czym jeść?

 

Istnieje bardzo dużo różnych dań z polentą. W każdym regionie Włoch można prawdopodobnie znaleźć inne propozycje, wszystkich wersji nie sposób zliczyć. Najprostszym sposobem jest przełożenie ugotowanej polenty do niskiego naczynia, by wystygła i później krojenie jej na kawałki i grillowanie lub ewentualnie podsmażenie. Wtedy w sposobie podania i konstystencji przypomina mi odsmażaną babkę ziemniaczaną, którą je się w północno-wschodniej części Polski.

polenta

Inne popularne propozycje to:

 

  • polenta z serem np. gorgonzola, branzi, parmezan
  • polenta jako dodatek do mięsa np. do gulaszu z sosem lub pulpetów.
  • polenta z salami
  • polenta z warzywami
  • z sosem pomidorowym
  • polenta z borownikami (funghi porcini)
  • polenta z fasolą i cebulką.
  • polenta z dorszem (popularne danie w Livorno)
  • polenta z krewetkami

 

Ja lubię najbardziej polentę taragnia z serem branzi (lokalny ser, który produkuje się z miejscowości Branzi, Lombardia), idealna podczas pobytu na nartach. Rozgrzewająca i dająca poczucie sytości.

 

Czasem spotkać można różne nowości, np. zrobiona z polenty ”bułka” do hamburgera, lub pokrojona polenta jak frytki. Na pewno te wariacje są dużo zdrowsze niż tradycyjne ich formy.

 

Włosi jedzą również polentę na słodko. Dość popularna jest polenta z nutellą, do której jeszcze nie mogłam się przekonać. Można również spotkać ciasta wykonane z polenty, do których spróbowania zachęcam.

 

Warto spróbować

 

Zachęcam do jej spróbowania, najpierw najlepiej udać się do restauracji by poznać jej smak i pożądaną konsystencję, później można gotować samemu i urozmaicić w ten sposób domową kuchnię.

 

Dla serwisu wakacjewtoskanii.pl artykuł napisała Z.Bobryk (iamzula@gmail.com)

The following two tabs change content below.
zuza

zuza

Zuza.... Z wykształcenia marketingowiec, prywatnie szczęśliwa mama trójki dzieci. Uwielbia robić zdjęcia, gubić się w nowych miejscach, poznawać nowych ludzi i dobrą kawę.
zuza

Ostatnie wpisy zuza (zobacz wszystkie)

Twój komentarz

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.